Hoezo stress!!
Hartcoherentie
Meer energie
Wat zegt de psy!
Waar kan ik het leren
 

Summary

Hartcoherentie is een in Amerika ontwikkelende methode waarmee je zelf snel je stress-level omlaag kunt brengen.

Dit doe je door toepassing van een paar eenvoudige technieken: je verlegt je aandacht naar je hart, je ademt 'door je hart' en je roept een positieve emotie op. Je hartritme, dat bij stress juist enorm chaotisch is, wordt dan snel weer coherent. Je komt weer in balans en je kunt weer de hele wereld aan!

Door toepassing van deze methode kom je bovendien weer in contact met de (diepere) kwaliteiten van je hart.

Onze stress-reflex!

Deze moderne tijd is enorm veleisend: we hebben het razend druk, alles moet snel en dus hebben we ook veelvuldig te maken met stress. Onze automatische stressreflex vertaalt zich meteen in een chaotisch hartritme, met alle (negatieve) gevolgen van dien voor ons hele functioneren... Maar het kan ook anders!

 • In deze drukke tijden komt stress in allerlei situaties voor: privé, in je werk, tijdens je studie, bij (top-)sport,...
 • Op stress reageren mensen automatisch met een zogenaamde 'fight-flight'-reactie: er dreigt gevaar, je wilt vechten of vluchten. Dat is ons primitieve, dierlijke overlevingsmechanisme.
 • De fysieke effecten zijn direct merkbaar: je hartritme raakt van streek, je ademhaling stelt zich in op directe fysieke actie, je bloed stroomt naar je spieren...je bent klaar voor (fysieke) actie!
 • Dat betekent ook dat de verbinding met je hersenen vrijwel wordt afgesloten. Helder denken is op dat moment onmogelijk!
 • De crux is dan: de automatische stress-respons doorbreken en vervangen door een respons die je wèl helpt. Hartcoherentie dus!

Wat is Hartcoherentie en de Hartcoherentie-methode?

Hartcoherentie is dé manier om in stressvolle situaties snel weer in balans te komen. Je blijft uit de automatische 'vecht-vlucht-reactie' door zèlf het chaotische hartritme dat daarbij hoort, direct weer regelmatig ('coherent') te maken. Zo kun je snel weer optimaal presteren. Daarnaast brengt deze methode je weer in contact met de (diepere) kwaliteiten van je hart.

 • Stress is in de eerste plaats een fysieke reactie op een 'spannende' situatie: je schiet in de ' vecht-vlucht-stand'.
 • Hieraan moet je dus ook op fysiek niveau iets doen. Je verplaatst je aandacht naar je hart, je ademt 'via je hart' en je roept een positieve emotie op. Daarmee zorg je automatisch voor een coherent hartritme.
 • De effecten ervaar je meteen: je komt beter in je vel te zitten en je ervaart meer balans.
 • Doordàt je je zoveel beter voelt, kun je ook weer rustig nadenken en dùs ook weer optimaal presteren.
 • Je kunt Hartcoherentie altijd en overal inzetten.
 • Regelmatige toepassing van de Hartcoherentie-methode brengt je bovendien in contact met de (diepere) kwaliteiten van je hart, en daarmee steeds dichter bij je kern.
 • De resultaten zijn ruimschoots wetenschappelijk bewezen

Wat levert het mij op?

Met behulp van Hartcoherentie ervaar je minder stress, meer balans en meer vitaliteit. En dùs kun je optimaal presteren. Bovendien kom je weer in contact met de (diepere) kwaliteiten van je hart.
 • Hoe stressvol een situatie ook is, je hebt 'm snel onder controle. Met behulp van Hartcoherentie kun je helder blijven denken en dus de juiste beslissingen nemen. Bovendien geldt: hoe minder stress, hoe meer plezier in het leven!
 • Je kunt de Hartcoherentie-technieken gebruiken in alle denkbare situaties: op je werk, in je privé-leven, bij het sporten, aan de studie,... Specifieke toepassingen zijn bijvoorbeeld:
  • In bedrijven of beroepen met een hoge werkdruk.
  • In onderwijssituaties (omgaan met faalangst, verbeteren leerprestaties)
  • In de (top-)sport.
 • Met Hartcoherentie worden bovendien grote successen behaald bij gezondheidsproblemen (verbetering van de vitaliteit, verlaging van de bloeddruk, versterking van het immuunsysteem).
 • Niet voor niets bevorderen grote bedrijven zoals Shell, HP en Unilever het gebruik van Hartcoherentie onder hun werknemers: ...vanwege de bewezen resultaten!

Wat zegt de psy ervan?

De Franse psychiater prof. dr. Servan Schreiber stelt in zijn bekende boek "Uw brein als medicijn":...
Als er een medicijn zou zijn dat zowel fysiek, emotioneel als mentaal structureel grote effecten zou hebben, dan zou iedereen dat kopen. Zo'n medicijn is er, iedereen draagt het bij zich en het is eenvoudig om te leren gebruiken. Het heet HARTCOHERENTIE.
Ook actualiteitenrubriek NOVA besteedde aandacht aan de methode. In de uitzending van 27 maart 2010 was het thema "alternatieve behandelingen voor depressies". Quote:
In Nederland lijden meer dan een half miljoen mensen aan een depressie. Veel patiënten slikken antidepressiva, maar alternatieve behandelingen zijn steeds populairder, waaronder de Hartcoherentie-methode.
Dit item is te bekijken in de uitzending van NOVA; Hartcoherentie komt na 2 minuten in beeld.

Waar kan ik het leren?

Wibo van Gennip is gecertificeerd hartcoherentie-trainer en -coach. Hij verzorgt trainingen en coaching op verschillende niveaus en voor uiteenlopende doelgroepen.
Meer informatie over deze trainingen vind je onder het kopje Training/Coaching


Hoezo stress?
Hartcoherentie
Meer energie
Wat zegt de psy?
Waar kan ik het leren?
 
theorie

Het ritme van je hart is bepalend voor je hele functioneren. Heb je een chaotisch hartritme (zoals bij stress), dan ben je uit balans; je bent gespannen en kunt niet helder meer denken. Is je hartritme daarentegen coherent (je natuurlijke staat!), dan voel je je prima en kun je optimaal presteren. Met behulp van Hartcoherentie heb je daar zelf direct invloed op.

Een coherent hartritme

Zoals we allemaal wel eens ervaren, verandert ons hart voortdurend van ritme - dat is normaal. Een gezond hart heeft een brede hartslagvariatie: fases van snelle kloppingen worden afgewisseld met rustiger fases.

verschil incoherent en coherent hart
Ons lichaam en onze hersenen functioneren het best als onze hartslag 'coherent' is. Dat wil zeggen dat het ritme van de kloppingen van ons hart geleidelijk en gelijkmatig verandert. Dan zitten we niet alleen goed in ons vel, maar functioneren we ook optimaal op emotioneel en mentaal niveau.

Bij de meeste mensen is dat echter niet het geval. Dat komt doordat de werking van ons hart sterk wordt beïnvloed door onze emoties. Als je bijvoorbeeld gefrustreerd, bang of boos bent, is dat meteen te zien aan je hartritme: dat wordt ongelijk en onregelmatig. Hetzelfde geldt in allerhande stress-situaties. Op het plaatje hiernaast is te zien hoe de hartslag eruitziet van iemand die een sterke negatieve emotie ervaart: als grillige bergtoppen. Het hartritme is bovenal chaotisch.

Beleeft iemand een positieve emotie, dan is het hartritme juist regelmatig, zoals te zien is op het plaatje bij appreciation. De hartslag is dan coherent.

Een coherent hartritme is belangrijk o.a. om de volgende redenen:

1. Je kunt -weer- helder denken.

hart - brein verbinding

Ons hart en ons brein staan direct met elkaar in verbinding; het één beïnvloedt het ander en andersom. En vergis je niet: er gaat meer informatie van het hart naar het brein dan omgekeerd!

Op momenten dat je veel stress ervaart, gaat je lichaam in de 'vecht-vlucht-stand': het maakt zich klaar voor onmiddellijke fysieke actie. Je ademhaling stokt, al je bloed stroomt naar je spieren, zodat er niets overblijft voor je brein - en je dus niet meer helder kunt denken. Dit dierlijke overlevingsmechanisme diende ons misschien millennia geleden, maar nu werkt het eerder contraproductief!

Een dergelijke ineffectieve situatie kun je vanuit je hart snel weer op orde brengen. Op het moment dat jij zorgt voor een rustige ademhaling, ontstaat ook weer een regelmatig hartritme. Het signaal 'stress meester' wordt gegeven, er stroomt weer bloed naar je hersenen en je kunt weer helder denken!

2. Je beïnvloedt je -fysieke- uitstraling positief.

electromagnetisch veld van het hart
Iedereen heeft een zogenaamd elektromagnetisch veld om zich heen, dat veel verder reikt dan de grenzen van het fysieke lichaam. Dit veld is onzichtbaar, maar wel meetbaar - op 2 tot 3 meter afstand!

Anderen worden beïnvloed door jouw elektromagnetische veld. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom een onrustig kind rustig wordt bij een rustige moeder, en nog onrustiger bij een onrustige moeder. Dat zit 'm niet in wat er gezegd wordt, maar in het elektromagnetische veld. Een coherent hartritme maakt het hartritme van de ander ook coherent.

Een coherent hartritme heeft dus een aantoonbaar positief effect op je nabije omgeving, maar ook op de rest van je eigen lichaam! Omdat het elektromagnetische veld van het hart 5000 keer sterker is dan dat van de hersenen, leidt hartcoherentie bijvoorbeeld ook tot braincoherentie. Oftewel: hoe coherenter je hartritme, hoe helderder je kunt denken!

3. Je geeft een positieve impuls aan je hormoonhuishouding.

 

In stressvolle situaties maakt je lichaam het hormoon cortisol aan (het zogenaamde stresshormoon). Dit blijft zo'n zes uur lang in je bloed aanwezig en leidt tot (langdurige) vermoeidheid.

Breng je je stress-level omlaag met behulp van Hartcoherentie, dan stopt de aanmaak van cortisol direct. Bij een positief gevoel wordt juist het hormoon DHEA aangemaakt, niet voor niets ook wel het verjongings- of herstelhormoon genoemd: dit herstelt je natuurlijke evenwicht.

Bovendien zorgt een coherent hartritme voor de aanmaak van het hormoon immunoglobine, dat een heel positief effect heeft op je immuunsysteem.

4. Je optimaliseert de coherentie & trillingsfrequentie van je andere lichaamsfuncties.

 
Al je lichaamsfuncties hebben een trilling. Van sommige functies is deze meetbaar: je bloeddruk, je polsslag, je hartritme en de trilling van je brein bijvoorbeeld.

Als al deze trillingen dezelfde frequentie hebben, heeft dat een positief effect op je lichamelijke welbevinden: de trillingen versterken elkaar dan. Dat wordt ook wel entrainment genoemd.

Omdat het hart de krachtigste trillingen veroorzaakt, trekt dit de andere lichaamsfunctie als het ware mee, zodat synchroniciteit ontstaat. Veel mensen ervaren zichzelf dan op de toppen van hun kunnen!

5. Je hebt -makkelijker- toegang tot je intuïtie.

intuïtie
Het HeartMath-instituut heeft op een wetenschappelijk onderbouwde manier aangetoond dat het hart al reageert op een gebeurtenis vóórdat die gebeurtenis daadwerkelijk plaatsvindt. (Zie ook het artikel hierover in Happinez.

Hoe meer je in contact staat met je hart, hoe beter je dergelijke signalen ook kunt opvangen. Die signalen staan natuurlijk feitelijk voor je intuïtie: je voelt al aan wat er gebeurt voordat het gebeurt.

Wil je hier optimaal gebruik van leren maken, dan kan Hartcoherentie je dus opnieuw van dienst zijn. Door toepassing van de Hartcoherentie-technieken krijg je immers óók weer toegang tot de (diepere) kwaliteiten van je hart!

methode

Een coherent kloppend hart is een hart waarvan de kloppingen geleidelijk en gelijkmatig veranderen. Iedereen is op zijn best met een coherent hartritme. Er is dan namelijk geen sprake (meer) van stress en je kunt optimaal presteren, omdat je letterlijk het hoofd koel kunt houden.

Hartcoherentie is dé methode om je hartritme op een positieve manier te beÏnvloeden. Deze methode is ontwikkeld door het HeartMath Institute USA en berust op 3 pijlers:

De "HeartMath-methode"  bestaat uit drie essentiële stappen:
 1. Hart focus: je verplaatst je aandacht naar het gebied rond je hart.
 2. Hart ademhaling: je stelt je voor dat je in- en ademt via je hart.
 3. Hartgevoelens.: je roept een positieve emotie op, bijvoorbeeld aan de hand van een prettige herinnering.
Als je dit kunt - en iedereen kan het leren! - kun je heel gemakkelijk en onder alle omstandigheden je eigen hartritme beïnvloeden. En hier weer een prettige coherentie in brengen, met alle positieve gevolgen van dien: je zit fysiek lekker in je vel, je hebt je emoties onder controle en je kunt rustig en helder denken!

Bewezen resultaten

Deze methode wordt inmiddels zo'n 20 jaar lang toegepast wereldwijd. De resultaten ervan zijn inmiddels bewezen door wetenschappelijk onderzoek in verschillende disciplines.
biofeedback

De term 'biofeedback' staat voor 'biologische feedback', oftewel: feedback vanuit je lijf. Je kunt je hartritme zichtbaar maken op een computerscherm, zodat je kunt volgen hoe je dit direct positief beínvloedt wanneer je de Hartcoherentie-methode toepast

Wat je ziet op het beeldscherm, is een spiegel van je emoties. Negatieve gevoelens geven een chaotisch hartritme te zien, positieve gevoelens juist een coherent hartritme. Door toepassing van Hartcoherentie-technieken kun je je hartritme zelf direct veranderen. Het effect voel je in je lijf en zie je dus óók meteen op het beeldscherm terug.

Note : klik op de plaatjes voor een demonstratie-video.1. hartcoherentie op de pc: emWave® Pro

Tijdens de Hartcoherentietrainingen wordt gebruikgemaakt van emWave Pro. Dit is een interactief leersysteem: je kunt jezelf ermee trainen. Hoe vaker je oefent achter je computer, hoe makkelijker je de Hartcoherentie-methode ook kunt toepassen in je dagelijks leven - zelfs in de meest stressvolle omstandigheden!


De fysieke werking van emWave is heel eenvoudig: je hoeft alleen maar een oor- of vingersensor aan te brengen en die aan te sluiten op een pc. Als je dit pakket zelf wilt aanschaffen, kan dat ook via Wibo van Gennip. Het kost € 299,- (incl. BTW).

2. de draagbare versie:  emWave2®

Voor wie overal en altijd zijn hartcoherentie wil kunnen meten en beïnvloeden, is er ook een draagbare variant ontwikkeld van de hierboven omschreven HeartMath-software. Dit pakket kost € 219,- (incl. BTW). Je kunt deze draagbare variant ook op de computer aansluiten, zodat je een sessie achter het scherm kan doen.


3. Inner Balance™ Trainer op de iPhone/iPad.

Met de Inner Balance Sensor voor IOS kunt u op een innovatieve manier uw welzijn verbeteren via oefening, instructie en door het zelf monitoren van uw balans.De kosten zijn €159,- (incl. BTW). Na de aanschaf van de Inner Balance Trainer (sensor met software), gaat u naar de Appstore en downloadt u de Inner Balance App. Deze toont de HRV (Hartritme Variabiliteit) op uw iPhone, iPad of iPod. Zo krijgt u in beeld hoe sterk uw emoties kunnen variëren. De sensor meet daarvoor zelfs de geringste wijzigingen in uw hartslag. Op basis daarvan wordt de HRV berekend. Deze geeft de interactie tussen hart en brein weer en de dynamiek in het Autonome Zenuwstelsel, deze zijn alledrie extreem gevoelig voor welke emotie u voelt.Kies het product dat het beste bij u past!

emWave® Pro
De emWave Pro biedt de mogelijkheid om meerdere clienten/gebruikers in te voeren. Dit systeem is ideaal voor zorgprofessionals en families

emWave2®
Gebruiksvriendelijke en draagbare technologie om hogere coherentie te bereiken

Inner Balance™ Trainer
Een innovatief systeem voor training en zelfregulatie beschikbaar voor de iPhone, iPad and iTouch.

visualizers
 • My inspiration
 • Ademhalingscoach
 • Coherence Coach
 • 3 spellen
 • 4 visualizers
 • My inspiration
 • Ademhalingscoach
 • Coherence Coach
 • 3 spellen
 • 4 visualizers
 • My Inspiration
 • Ademhalingscoaches (2 stuks)
output
 • Coherence level
 • Hartslag
 • HRV
 • Power spectrum
 • Coherence level
 • Hartslag
 • HRV
 • Coherence level
 • Hartslag
 • HRV
 • Power spectrum
diversen

1 of meer gebruiker(s)

€291,- (incl. BTW)

1 gebruiker

€219,- (incl. BTW)

1 gebruiker

€159,- (incl. BTW)

Voor meer informatie kunt u direct contact opnemen met Wibo van Gennip.